Menu Close

Különleges úti célok, avagy Észak Korea nyomában

Ízelítő Észak Koreáról

Amikor úgy általánosságban utazásokról, nyaralásokról gondolkodunk, még véletlenül sem jut olyan jellegű utazás az eszünkbe, amely éppen nem a meseszép turista látványosságairól híres, vagy esetleg nem olyan közismert esetleg kifejezetten titokzatos és veszélyt rejt magában. A legtöbben már önmagában a távol- keleti országoktól kicsit ódzkodunk. Úgy látjuk az egészen más világ, más kultúra, más emberek. Egyfelől az ismeretlen vonz minket, a kíváncsiságunk belülről feszít, de amikor arra kerülne a sor, hogy Észak- Koreába menjünk e utazni vagy inkább valamely Európai országba egészen biztosan az Európai országot választjuk. Talán félünk az ismeretlentől? Elképzelhető. Mégis úgy gondolom, egyszer érdemes lehet felfedezni a selyem út világát is. Gondoljunk csak bele abba, hogy Észak- Korea maga olyan, mintha a világtól jóformán külön létezne. Mivel 1953 óta teljesen elzártan működik a világ többi részétől. Mondhatni a Szovjetunió vasfüggönye áthelyezkedett a távol keletre egészen pontosan Észak- Korea térségére. Egészen biztos vagyok abban, hogy egy egészen különleges utazás és hatalmas kaland lesz az egész utazás, hiszen életre szóló élmény.

Az Észak-Koreai utazás útiterve

Amennyiben a Különleges Úti célok utazási iroda keretein belül kívánunk utazni Észak – Koreába, több opció közül is választhatunk. Az utazások menetrendjét az alábbiakban ismeretem.

Az indulás a pekingi központi vasútállomásról 17.25-kor történik, a rendelkezésre álló vonat étkező kocsikkal és háló kocsikkal várja a kedves utasait. Érdemes tudni, hogy a vonat Észak- Korea határánál megáll vámvizsgálathoz, ez nagyjából 2 órát vesz igénybe. Este felé érkezik meg Pjongjangba és aznap éjszaka a Yanggakdo Hotelben fogják felszolgálni a vacsorát illetve biztosítani a szállást az utasok számára. Másnap reggeli után a buszok elindulnak felfedezni a Myohang-hegységet, amely kétségkívül az egyik leggyönyörűbb területet a Koreai-félszigeten. Itt meglátogatják a Nemzetközi Barátság Kiállítási Központot, amely egy hatalmas komplexum, érdekessége az, hogy tele van világ vezetői által küldött ajándékokkal, melyeket Kim Il Sung és Kim Jong Il számára ajándékoztak. Ezt követően a Pohyon Templomhoz látogatnak. Magát a templomot a 11. században a Koryo-dinasztia építtette, a dinasztia megalapításának szimbólumaként. Ezután elindulnak vissza Pjongjangba a híres diadalívet megtekinteni illetve a Mangyongdae Őslakos Házat. Ezt követően meglátogatják az Ifjúsági Palotát, ahol helyi gyerekek tartanak rövid előadást. Másnap reggel Panmunjomjoz, a „béke falujába” mennek, ami Észak- és Dél-Korea határán terül el. Itt többek között meglátogatják a Fegyverszüneti Termet, ahol a Koreai háború végén fegyverszünet került aláírásra. itt egy Észak- Koreai katona tart előadást számukra az adott ügy hátteréről. A következő állomás a DMZ, más néven Katonai Demarkációs Vonal ahol amennyiben szerencsével járnak lehetőségük nyílik betekinteni a „Kék épületekbe” is, amelyek a határvonalon helyezkednek el. Az épületnek az adja az igazi varázsát, hogy szabadon sétálhatunk a két Korea között.

Észak-Korea helyközi utazgatás

Ezt követően Kaesongba látogatnak, ahol meglátogatják a Koryo Történelmi Múzeumot és Wang Gwon király sírját. Ezt követően visszabuszoznak Pjongjangba, hogy megnézzék a Juche-ideológia emléktornyát, és hogy kipróbálják a híres pjongjangi metrón való utazást. A továbbiakban attól függően, hogy éppen milyen szabadidős tevékenységre választanak, lehetőség nyílik hangverseny, cirkuszi előadás, illetve vidámparki szórakozás. A következőleg egy teljes napot töltenek Pjongjangba. A napot a Kumsunsan Emlékpalotában kezdik, ami a „Nap Templomaként” ismert. Ennek a helynek a különlegességét az adja, hogy itt található Kim Il Sung és Kim Jong II nyughelye. Itt lehetőség nyílik megtekintetni Kim Il Sung és Kim Jong Il balzsamozott üvegkoporsóban nyugvó testét megnézhetik az érdeklődők. Ezt követően a Tudományok Házába látogatnak el. Itt betekinthetnek az angol nyelvű órákra, megismerhetik „a nagy filozófust” aki bármilyen témában válaszol a kérdéseinkre, továbbá meglátogathatják a könyvtárat, számítástechnikai és zenei termeket. Később a Koreai Háború Múzeumába folytatják útjukat, ahol a lelőtt amerikai repülők, elkobzott fegyverek megtekintése mellett felmászhatnak egy amerikai hadihajó, az USS Pueblo fedélzetére is. Másnap pedig a reggelit követően visszatérnek a vonatállomásra és elhagyják Észak-Koreát.

Úgy gondolom mindent összevetve a Különleges Úti célok egy egészen különleges alternatívát ajánl Észak- Korea meglátogatását illetően. Az utazás maga programokban rendkívül gazdag és esemény dús így garantáltan egy impulzusokkal teli utazás éri majd a kedves érdeklődőt