Menu Close

Ilyen csaptelepek vannak a ház körül

csaptelep_pic1

Egy modern lakás csaptelepjei, általam

Egy kicsit szeretnék mesélni arról, hogy csaptelepeket választottam a ház körül, hogyha már mostanában sokan látom az interneten ezt a kérdést. Régen ez nem volt olyan nagy dolog, az ember bement valamelyik vasboltba, és megvette a három közül az egyiket, aztán elvolt vele néhány évig. Igen ám, de sokat változnak az idők, és az emberek is, ma már mindent sokkal tudatosabban tudunk intézni, hála az internetnek, és az internet miatti újításoknak, amiket a cégek vetnek be, hogy őket válasszák. Persze a bőség a bőség zavarával is jár, amit itt leírok, lehet, hogy egy éven belül már egyáltalán nem lesz releváns, még ha nem is egyetlen évig tartanak ki a csapok. Úgyhogy, amíg még 2022 van, addig nézzük meg, milyen csaptelepeket érdemes választani. Hangsúlyoznám azonban, hogy nem egy általános és mindenre érvényes választ adok itt, hanem azt szeretném elmesélni, hogy én milyen darabokat választottam, és hogy azokat miért találtam érdemesnek a vásárlásra. Nézzük is őket sorjában, mielőtt még túl hosszúra nyújtanám a bevezetést, amit a világért sem szeretnék. 

A konyhai csaptelepről

Nekem a legkülönlegesebb mindegyik csaptelepem közül, mindenképpen a konyhai lenne, mivel ebben igazán nagy változás történt a régi modellhez képest. Először is, most rendelkezik kihúzható szórófejjel, nyomásszabályozóval és két karral. 

csaptelep_pic2

A két kar mellett azért döntöttem, mert sokszor van az úgy, hogy az ember csak öblíteni akar valamit, olyankor egyáltalán nincs szüksége a meleg vízre, helyette a hideget használná, ez azonban az egykaros verziónál nehezebben megoldható. Nekem egyébként is nagy kedvencem a kétkaros csap, mert gyerekkoromban ezt szoktam meg, ezt érzem igazán, hogy tudom irányítani, és szerintem nem kell azért lemondania az embernek a kedvelt kialakításokról, mert most esetleg nem az a trendi, habár azt sem állítanám, hogy a két kar igazán kiment volna egyáltalán valaha a divatból. 

A szórófejről mindenképpen érdemes beszélnünk, ennek az az előnye, hogy a víz nagyobb sugárban éri a mosott dolgokat, így gyorsabban végez is. A szemcsék, vagy inkább cseppek kisebbek lesznek, a fogyasztás így kevesebb, és ráadásul a kisebb vízcseppek sokkal könnyebben beférkőznek a kócos, rojtos dolgok közé, így jól lehet vele mosni mindent. Salátát, apró gyümölcsöket, zöldségeket. A bogarak is hamar előbújnak, és nem kell többé attól sem tartanunk, hogy ropogni fog a por a fogunk alatt. 

Még néhány szó a kihúzható fejről, és át is térünk a többi csapra, azokról ígérem, már kevesebbet fogok mesélni. Nos, a kihúzható fej számomra egy igazán nagy találmány, szerintem mindig is ilyet kellett volna használnia az embereknek. Ki találta ki mégis, hogy egy alapanyagok és konyhai eszközök elmosására csak oldalra fordítható csapot szereljünk fel? Őszintén, kevés nagyobb butaságra találtunk fel ilyen későn egy tökéletes megoldást. Így edények, vödrök megtöltéséhez nem kell a koszos dolgokat a mosogató fölé helyezni vagy egyenes a fürdőbe venni, és a főzést is sokkal egyszerűbbé teszi ez a kialakítás. 

Termosztátos csaptelep a zuhanyzóba

Nekünk zuhanyzónk van, így a kádakról sokat nem tudok szólni, oda nyilvánvalóan egy olyan csaptelep illene, amit az ember váltogatni tud kádtöltő és zuhanyrózsa között. Nekem a zuhanyzóban azonban elsődleges szempont a hőmérséklet megtartása volt, ez azonban bárki tudja válogatni, kivéve szerencsére a gyerekeket, akik nem igazán értik, hogy is működik a dolog, és remélem, hogy ez még sokáig így is marad. 

A zuhanyzóban elsődleges a hőmérséklet, az ember könnyen meggondolatlanul dönthet úgy, hogy melegebbet enged magára, ami persze addig a két percig jó érzés, utána azonban sokkal nagyobb gondot okoz, mint amennyire élveztük. Nem tesz jót a szöveteknek, szárítja a bőrt, több pattanás jöhet elő, és bár nem gondolnánk, de még égési sérülést is okozhat a víz, persze ilyenkor azért igen enyhe mértékről van szó, így inkább az előző dolgokkal kell számolnunk. 

csaptelep_pic3

A termosztátnak hála pedig nem kell samponos csukott szemmel keresgélnie a megfelelő hőmérsékletet, hiszen az adva van. 

A mosdócsaptelepek választásáról

Azt hiszem, a csaptelepek esetében sokat szintén nem kell írnom, mert erről igen hosszú cikkek szólnak az interneten, talán egy linkkel is meglepem ide a végére az olvasókat erről. Nem mindegy ugyanis a kialakítás, a vízbevezetés, az anyag minősége, a kialakítás, a nyak magassága, a karok száma… Rengeteg olyan apró dolog van, ami alapján az ember dönteni tud, de azért érdemesnek tartom itt is sokszor követi inkább a megszokást, az ízlést… És persze arra mindenképpen figyeljünk, hogy tartós legyen a választott darab, még hosszú évekig bírja a strapát. Ehhez persze az anyag minősége lesz a választás egyik fő szempontja, ennek mindenképpen érdemes utána nézni, hiszen akár hónapról hónapra is változhat, mit tartanak a legjobbnak. Nekünk egy egyszerű, magas nyakkal rendelkező, nyomásszabályozó darabunk van, amit két karral tudunk irányítani, így itt is maradtam a régi, megszokott dolgoknál, de a saját fürdőszobájába mindenki olyan csaptelepet választ, ami neki szimpatikus.