Menu Close

Elkerülhető az ittas vezetés véralkohol kalkulátorral?

véralkohol-kalkulátor_pic3

A véralkohol kalkulátor fontossága és pontossága

Mivel Magyarországon jelenleg zéró tolerancia van érvényben, gyakorlatilag minden a szervezetben talált alkoholtartalom büntetést von maga után, amelynek mértéke nem is kevés. Éppen ezért olyan jó, hogy az internet és a véralkohol kalkulátorok segítségével az ember ma már viszonylag pontosan meg tudja mondani, hogy pontosan mikor is ülhet újra a volán mögé. Hogyan működnek ezek, milyen büntetéseket kerülhetünk el a segítségükkel és mennyire pontosak? Ezekre a kérdésekre fogjuk most keresni a választ. 

A véralkohol kalkulátor használata

A véralkohol kalkulátorokat könnyen meg tudjuk találni az interneten, azonban nézzük meg, hogy melyiket használjuk. Nem olyan nehéz pontosabb vagy akár hivatalos verziót is találni, amelyekben megbízhatunk. Minél pontosabban tudjuk megadni az adatainkat, annál jobb eredményt kaphatunk természetesen. Mindenképpen érdemes olyan eszközt választani, ahol rákérdeznek az ember súlyára, mert az az egyik fő függvénye az alkohol felszívódásának gyorsasága szempontjából. Érdemes lehet olyan véralkohol kalkulátort keresni, ahol esetleg megadhatjuk az életkorunkat vagy a testmagasságunkat is, ezek kisebb mértékben befolyásolják az eredményt, de például idősebb korban lassabban működik az ember metabolizmusa, ami miatt kisebb eltérések lehetnek az eredményben ennek függvényében. 

véralkohol-kalkulátor_pic2

A véralkohol kalkulátor egyik fontos összetevője persze magának az italoknak a felsorolása. Általában nem nézzük, hogy hány százalékos alkoholt fogyasztunk és milyen pontos űrmértékkel, ezért az egyszerűség kedvéért olyan kalkulátorral dolgozzunk, ahol 30%, 0,3dl-es adatok helyett annyit látunk, hogy egy felespohárnyi vodka például. Tehát egy minél részletesebb listát érdemes keresni, ahol többfajta választási lehetőségünk van. Ezekhez általában időpontot is tudunk kapcsolni, így ha nagyon precízek akarunk lenni, akár naplószerűn is vezethetjük a fogyasztott alkoholt folyamatosan. A körülbelüli időpont sem rossz azonban, hogyha nem vesszük percre pontosan a kapott adatokat. A véralkohol kalkulátor egyébként is egy általános eredményt ad meg, amit érdemes lehet azért némi kritikával szemlélni, és egy fél órával is akár többet várni az indulással. 

A véralkohol kalkulátor hasznossága

A véralkohol kalkulátor hasznossága azonban vitathatatlan annak ellenére, hogy nem tökéletes megoldás. Nem is lehetne tökéletes, mindenki szervezete egyéni, így egyéni időben is tudja feldolgozni az egyes anyagokat, az alkoholt is. Ettől függetlenül számos előnye van annak, hogy az ember akár közelítőlegesen is meg tudja mondani, hogy mikor szívódik fel a szervezetében az alkohol. Mivel ezt az ember nem érzi, csak a „józanodás” mértékét tudja megmondani, hajlamos előbb elindulni, mint ahogy az érdemes lenne. Ennek kisebb baleset lehet a következménye vagy akár egy közúti ellenőrzés során is elvesztheti az ember a vezetői engedélyét, amit persze mindenki szeretne elkerüli. 

Másrészt pedig az ember így nyugodt szívvel mehet el inni, és ha másnap reggel el is indul, nem fogja bizonytalanságban tölteni a hazafelé vezető utat, hogy talán még aznapos-e vagy inkább már a másnaposságot érzi magán. A véralkohol kalkulátor kihasználásához persze az létszükséglet, hogy az ember tudja is, mit ivott, tehát nem ihat annyit, hogy ne tudja figyelni magát. Talán ez sokaknak negatív szempont lehet, azonban többet használ valójában, mint amennyit ártana, és így sok kellemetlen helyzettől megkímélhetjük magunkat. Itt még nem is arról van szó, hogy a volán mögé ülne az ember, egyszerűen csak az önuralom elvesztésének következménye lehet igen kínos, főleg másnap. 

véralkohol-kalkulátor_pic1

A véralkohol kalkulátorral elkerülhető büntetések

A véralkohol kalkulátorral többfajta büntetést is el tudunk kerülni. Természetesen az ittas vezetésért a vezetéstől való eltiltással kell számolni, az embertől már a helyszínen elveszik a jogosítványát, amit legalább egy teljes hónapig vissza sem fog kapni. Ez persze sok kellemetlenséggel jár, hogyha az ember a munkahelyére is vezetne, vagy éppen a vezetés a munkája. 

Emellett beszélhetünk pénzbírságról, amit igen komolyan vesznek, és akár több százezer forinttal is könnyebb lehet az ember pénztárcája, még akkor is, hogyha semmi komolyabb problémát nem okozott. Inkább példát statuáló jelentősége van ennek, figyelmeztetés arra nézve, hogy ne legyen még egyszer ilyen eset. A visszaeső ittas vezetőket általában egyébként még sokkal keményebben büntetik, és teljes eltiltással járhat, így tényleg nem éri meg még egyszer megpróbálkozni az alkoholfogyasztás utáni vezetéssel. Az ittas vezetés persze büntetőpontokkal jár, és esetleg még képzésre is járhatunk bizonyos esetekben. 

Hogyan enyhíthetünk a büntetésen, hogyha már megtörtént a baj, és az embertől elvették a jogosítványát? A legjobb, amit tehetünk ebben a helyzetben, hogy szakember segítségét kérjük, akivel lefaraghatunk a büntetés nagyságából, azonban tudnunk kell, hogy „megszabadulni” nem lehet ezektől a következményektől.