Menu Close

A megfelelő kutya nyakörv megtalálása

kutya-nyakörv_pic3

A kutya nyakörv vásárlása lépésről lépésre

A tökéletes kutya nyakörv megtalálása nem egyszerű feladat. Természetesen, be tudunk menni a boltba és venni egy nagyságra megfelelőnek tűnő darabot, ezzel azonban sok gond lehet. Nem csak kényelmetlenséget okozhat az ember kedvencének, de komoly problémákat és sérüléseket is okozhat. A nem megfelelő bőség és minőség miatt allergia, érzékenység is képes kialakulni, és persze a kutyák kedvenc tevékenységét, a közös sétát is képes elrontani, hogyha nem figyelünk oda a választás során. Ebben segíthet most ez a cikk, amely megpróbál kitérni minden fontosabb tényezőre, ami a választás során felmerülhet. 

A kutya nyakörv méretének kiválasztása

A kutya nyakörv választása során az elsődleges szempont persze a bőség, és csak azután jön minden egyéb. Ne találomra válasszunk, hanem mérjük le a nyakbőséget, de vigyázzunk, hogy azért ne legyen akkora, hogy a kutya könnyen ki tudja dugni belőle a fejét. Általában azt szoktuk mondani, hogy az ideális méret az, ahol az ember még egy-két ujját be tudja dugni az eb nyaka mellé, azonban ennél bővebbre nem lesz szükség. A másik, amit tanácsolni szoktak, hogy a tényleges nyakbőséghez még adjunk hozzá 5 centit, ez azonban nem mindig a legjobb megoldás, főleg akkor nem, hogyha még egészen pici kutyákról van szó. 

kutya-nyakörv_pic2

Hogyha még növésben van az eb, akkor érdemes lehet neki venni egy állítható nagyságú övet, ami addig állítgatható, amíg fel nem nő. Később pedig érdemes egy már állandó kutya nyakörvbe befektetni, amit ezután egész életében tud hordani. Nagyobb testű ebek esetében egyébként is cserélni kell az anyagot egy idő után, de erre talán a későbbiekben fog kitérni a cikk. A lényeg mégis az ennél a kérdésnél, hogy a még növésben lévő kutyák esetében az ember folyamatosan ellenőrizze a méreteket, mert akár egyik hétről a másikra is túl szoros lehet a méret, és nem szeretnénk, hogy a kedvencünk kellemetlenül érezze magát. 

Hám vagy kutya nyakörv?

A hámot is sokan kedvelik. Kiskutyáknak ideális, kisebb testű kutyáknál pedig ajánlott. A rövid nyakú ebeknél általában nem is feltétlenül oldható meg az öv használata, mert az felsértené a bőrt. Vagy egyszerűen ki tud bújni belőle, ami persze nem a legjobb, hogyha az ember az utca mentén viszi az állatot. 

Általánosságban elmondhatjuk tehát, hogy a hám választása inkább fajtához köthető. Összekapcsolható valamilyen ruha hordásával is, és persze számos kialakításban kapható. Vannak egyszerűbb textil darabok, de egészen divatos mellényeket is kaphatunk, amik a téli séta során jöhetnek jól, hogyha a kutya annyira nem szívleli a hidegebb időt. 

A kutya nyakörv anyaga

Kutya nyakörv választása során mindenképpen fontos az anyag kérdése. Sokszor választják a vékonyabb textil öveket, azonban ezek nem mindig jók. Mivel vékonyak, könnyen felsértik a kutya nyakát még akkor is, hogyha egyébként igen vastag bundája van az ebnek. A kedvencünket azonban szeretnénk minden sérüléstől mentesen tudni. Ezért minél vastagabb egy nyakörv, annál jobb, mivel így eloszlik a nyomás is. Egy kutya pedig nem fog mindig illedelmesen a gazdája mellett sétálni. Van, hogy ő fog húzni minket, máskor mi fogjuk őt húzni valami elől, így a nyaka ki van téve a veszélynek. Ezt kell gazdiként megelőznünk. 

kutya-nyakörv_pic1

Hogyha tehát az anyagról van szó, akkor is valami olyat kell választanunk, ami nem vág, nem nyom, nem csinál sebeket. A csat elhelyezkedése sem mindegy, megfelelő szögben kell állnia, a kedvenc nyakának oldalánál, és nem pedig a torkánál, hogy ne kerüljön a felületére nyomás. A nagyobb testű kutyák esetében már a bőr vagy műbőr öv sem elegendő, ilyenkor fém láncot szoktunk alkalmazni. Sokan azt hiszik, hogy csak azért használják ezt a gazdák, hogy félelmetesebbnek tűnjenek a nagyobb testű állatok, de egészségügyi okai is vannak ennek. 

Hol helyezkedjen el a kutya nyakörv?

A kutya nyakörv elhelyezkedése megint csak egy fontos kérdés. Arról már írtam korábban, hogy a csatnak a nyak oldalán kell elhelyezkednie. Emellé fog kerülni majd a karika, amihez a póráz kötődik, ez a nyak hátuljához legyen közel. Fontos azonban, hogy a fejhez ne legyen túl közel az anyag, mert a húzóerő miatt ilyenkor több csont is sérülhet, sőt még a vérkeringésben is képes zavar beállni. Ilyenkor a légcső elnyomódik, a szemekben is nyomás keletkezik. Ezek nagyon veszélyes szempontok, amikre mindenképpen érdemes odafigyelni. Az interneten szerencsére sok cikk és videó foglalkozik ezzel a témával, ezekből pontos útmutatást kaphatunk arra nézve, hogy hogyan helyezzük el a kutya nyakörvet úgy, hogy ne sérüljön meg az állat. Érdemes tehát ezeket is megnézni, még a választás előtt, hogy a nyak méretét megfelelő helyen tudjuk megállapítani. 

Mindezeket a szempontokat kell tehát figyelembe venni, amikor a nyakörv választására kerül a sor. A póráz hosszának megállapításában is találhatunk segítséget, sőt még egy nyakörveket áruló oldal linkjét is mellékeltem, hogy még egyszerűbb legyen a döntés. Szerencsére nem kell sokszor átmennünk ezen a választási folyamaton, a kedvenceinknek elég lesz egy vagy két hám vagy öv, hogyha jó döntést hozunk.