Menu Close

Hogyan válasszuk ki a tökéletes páraelszívót?  

paraelszivo_pic1

Ha egy megbízható és jó kialakítású páraelszívóra vágysz  

Egy jó páraelszívó minden otthonba elkél. Akkor is, hogyha különálló konyhánk van, a falaknak és persze a bútoroknak sem tesz jót a párás levegő. Minden bútor könnyen átveszi a kellemetlen szagokat is, még ha azok eleinte igen finomnak is tűntek, amikor az ember még csak nekiállt a főzésnek. Egy idő után azonban ezek az illatok egymásra telepednek, és szaggá válnak, nem is beszélve a fal esetleges elszíneződéséről és penészedésről. Mi erre a megoldás? Természetesen egy jól elhelyezett, minőségében megfelelő páraelszívó. De hogyan is találhatjuk meg a tökéletes darabot? Erre keressük most a választ.   

A különböző páraelszívókról  

Hogyha egy kicsit is jobban ismerjük a páraelszívók világát, akkor tudjuk, hogy többfajta kialakítás is lehetséges, amelyek közül a leginkább alkalmasat kell választanunk. Ez lesz az első lépés, hiszen ez tudja leginkább leszűkíteni a lehetőségeinket, és azt, hogy egyáltalán milyen szempontokra kell majd a későbbiekben is figyelnünk. A berendezés tehát lehet fali, vagy hagyományos, ami a legtöbb konyhában elég evidens módon tud is működni. Ezek természetesen különböző méretekben találhatók a piacon, így mindenki meg tudja találni a számára megfelelőt. Így akkor is lehetőségünk van egy ilyen háztartási eszköz beszerelésére, hogyha igen szűkös a hely konyhabútorok között.  

paraelszivo_pic3

Hogyha azonban még a legkisebb méret sem megfelelő, akkor jó döntés lehet a sarok elszívó választása. Ezek nem kisebbek, nem foglalnak kisebb helyet, azonban az elrendezésükből adódóan mégis jobban megoldható a felszerelésük, mint a szimpla fali kivitelezésnek. Azonban nagyon nem hinném, hogy ezt a kategóriát magyaráznom kéne, hiszen mind értjük, hogy mi a különbség egy falra szerelt normál és egy sarok különbsége között.  

Ami azonban már érdekes lehet, az a sziget páraelszívó, ami főleg a modernebb, vagy amerikai konyhákban elterjedt. Mind ismerjük azokat a konyhákat, ahol  van elég hely egy főzősziget kialakítására, amit esetleg még egy bárpulttal is megtoldanak egyik oldalon. Ezek a konyhák sem maradhatnak szag-elszívás nélkül, úgyhogy ezért lett kialakítva a szigetes megoldás. Azonban ez akkor is jó döntés lehet, hogyha a konyhabútorba nem tudjuk építeni a szerkezetet egy fal melletti megoldásnál, és ilyenkor a plafonról fog majd alá ereszkedni itt is az eszköz.  

Beszélhetünk ezen kívül pultba épített és kürtőbe épített megoldásokról is. Előbbit használatkor a pultból ki kell húzni, majd a használat után vissza lehet ereszteni. Használatának több előnye is van, esztétikus, nem zavarja a konyha összhangját, és nem foglal sok helyet. A kürtős megoldás pedig az otthoni nagy szakácsoknak lehet segítségére a munkálatokban, mivel nagyobb szívóerővel rendelkezik, mint a többi fajta. Hogyha pedig nem a méret, vagy a szívási képesség a fő szempont a választás során, hanem az, hogy minél kevesebb kiadásból meglegyen ez a háztartási eszköz, akkor a szekrénybe építhető darabok közül érdemes választani.  

A páraelszívó legfőbb ismertetői  

A páraelszívó esetében érdemes mindenképpen figyelni a méretre, hiszen mindenkinek másmilyen konyhája van. Egyes konyhákban a teljes falfelületet elfedik a konyhaszekrények, máshol kevés hely van csak. Így az elszívó mérete talán az egyik legfőbb szempont, ami alapján választani tudunk. A kivitelezés esetében szóba jöhet még az ár kérdése, és akár a szín is kérdéses lehet, Általában persze fehér vagy króm, esetleg szürke vagy ezüst lehet, de akár ettől eltérő megoldásokat is találhat az ember, ami azonban erősen korlátozza a lehetőségeket. Nézzük meg, milyen fogyasztási eltérések vannak, esetleg a szűréssel kapcsolatban is lehetnek eltérések. A legtöbb embernek egy idő után fontossá válik, hogy lámpa legyen a páraelszívóba építve, hogy jobban láthassák a készülő ételt. Ez fontos, hogyha nem szeretnénk hajszálakat az ételben az asztalnál látni, és így azt is könnyebb megállapítani, hogy mikor kell levenni az ételt a gázról. A lámpának ehhez jó szögben kell állnia, így ez is szempont lehet a választás során.  

paraelszivo_pic1

Páraelszívó otthonról az interneten

A páraelszívó kiválasztása nem egyszerű feladat, azonban könnyen találhatunk hatalmas választékot, ahol biztosan ott vár ránk a tökéletes darab, már csak rá kell találnunk. Egy konyhában fontos az összhang, és általában hely hiányában a megfelelő tervezés is. A legtöbb helyen persze van lehetőség visszaküldésre és cserére, így nem kell aggódnunk akkor sem, hogyha esetleg az első nem lesz az igazi, akkor is van megoldás. Ezt könnyen meg lehet tenni egy webáruház esetében, ahol természetesen vállalják a pénzvisszafizetési garanciát is, hiszen az ember ilyenkor “látatlanban” vásárol. Úgyhogy, nem is kell feltétlenül felkeresnünk személyesen egy áruházat. Az otthoni vásárlás még előnyösebb is lehet. Hiába látjuk az áruházban, hogy hogyan néz ki egy-egy termék, hogyha aztán hazavisszük és a méret nem megfelelő. Webáruházak esetén megnézzük a termékleírást, és felkelhetünk a kanapétól, hogy lemérjük, megfelelő lenne-e az adott darab a konyhába, ráadásul minden vásárlást alaposan és kényelmesen át tudunk gondolni.