Menu Close

Hogyan intézd a Kata adóbevallást 2021-ben

Amit a Kata adóbevallásról tudni szerettél volna még időben

A Kata adóbevallást rendszeresen intézőknek is érdemes átnénznie az új szabályokat, ugyanis törvénymódosítás történt, ami 2021. január elsejétől érvénybe is lépett. Az új KATA adózóknak bizonyára még nehezebb dolguk van, hiszen először kell ilyen jellegű adózást intézniük, ezért mindenképpen érdemes alaposan átolvasni a szabályokat, nehogy elrontson valamit az ember.

A Kata adóbevallásról kezdőknek

Először azokhoz szeretnék szólni, akik csak éppen belecsöppentek a vállalkozók világába, vagy még csak tervezik ezt megtenni, és többet szeretnének megtudni az egészről. Mi is a KATA? Hogyan lehet valaki katás? Hogyan készül a Kata adóbevallás? Milyen előnyei és hátrányai vannak, mikor éri meg és mikor nem? Számos kérdés felmerülhet ilyenkor az ember fejében, ezért ezekre szeretnénk most választ találni. Mi is tehát a KATA tulajdonképpen? Lényegében a KATA alatt egy általányadót értünk, amivel lényegében egy kisadózó képes a vállalkozásának összes adóját megoldani, mindezt egy havi fix összeg befizetésével. Ez a vállalkozás, vagyis annak tulaja, többféle lehet, többek között ide tartoznak az egyéni vállalkozók, a betéti társaságok, de akár ügyvédi iroda közreműködő tagja is adózhat így.

Fontos azt is megnéznünk, hogy kinek érdemes vagy lehetséges a Kata adóbevallást választania. Ez mindössze csak néhány esetben lehetséges, de mint azt a fentiekben láthattuk, nem kell feltétlenül ezt választaniuk. Ilyen tehát az egyéni vállalkozók köre, az egyéni cégek, a betéti- és közkereseti társaságok, illetve az ügyvédi irodák tagjai. Kizáró ok lehet azonban a katás adózásnál több dolog is, aminek szintén érdemes jobban utánanézni, ugyanis ezen a listán olyan tételek vannak, mint a törölt adószám vagy a bérbeadott ingatlanból származó bevétel. Így láthatjuk, hogy viszonylag szigorú keretek között lehetünk csak katások.  + m

Kinek ajánlott a Kata adóbevallás?

Egyik legfontosabb kérdése természetesen a lehetőségnek az: kinek éri meg a Kata adóbevallás, hiszen ha ezt az adózási formát választjuk, tisztában kell lenni azzal, hogy egy bizonyos bevételhatár felett már extra adófizetésre leszünk kötelezve, ami sokszor előnytelen évzárást jelenthet. Természetesen ez akkor okoz gondot, hogyha jól megy az üzlet, ugyanis a leadózott hónapok egymilliós szorzója az évi értékhatár. Ez sokaknak nem jön össze természetesen, hogyha szűkebb réteg számára szól a vállalkozásuk, azonban ha az ember üzlete egyszer csak jól menő hely lesz, akkor erre azért majd ügyelni kell. Miért nem éri meg túllépni ezt az összeget? Minden, ami a megadott határ feletti bevétel, azt további 40% adó terheli, így akár még az egyéb költségeket figyelembe véve, rá is fizethetünk az adott üzletre.

Milyen változásokra figyeljünk a Kata adóbevallásnál?

A törvénymódosítás értelmében többféle változásra is figyelnie kell minden adózónak. Ezek közül néhányat fogok most leírni, a részletekért azonban érdemes szakmai cikkeket felkeresni, vagy egyenesen a törvénymódosítást átolvasni. Változás történt például a kisadózók körében, egy magánszemély csak egy jogcímen jelenthető be ilyen formán, amely korábban nem volt jellemző. Figyelni kell továbbá arra is, bár ez kevésbé érinti a mi adózásunkat, hogy a nekünk kifizetőket további 40% adó terheli, amit havonta kell befizetnie. Ez azt is jelenti, hogyha csupán egyszer történt meg a kifizetés, akkor abban a hónapban kell azt leadózni. Szintén a kifizetőt terheli 40%-os adó, hogyha egyetlen KATA vállalkozónak az év során történő kifizetése összesen eléri a 3 millió forintot. Ez alól a törvénymódosítás alól vannak bizonyos kivételek, amelynek megléte mentesít az ilyen jellegű adó alól, erre azonban szintén a kifizetőnek érdemes jobban odafigyelni, sikeres üzletek lebonyolításához azonban mi is tudunk az ilyen szabályok részletes ismeretének köszönhetően előre tervezni és gondolkozni. Természetesen ehhez az is szükséges, hogy a kifizetőt tájékoztassuk arról, hogy egy kisadózóval fog üzletet kötni, tehát ezt mindenképpen még a szerződéskötés előtt meg kell beszélnie a két félnek.

További fontos információk a Kata adóbevallásról

Fontos például tudni a Kata adóbevallásról azt, hogy hogyan lehet valaki katás, ami egy formanyomtatvány kitöltésével valósítható meg a NAV-nál. A kérdés inkább az, mikor is lesz valaki konkrétan katás, tehát mikortól kell az adót fizetnie. Ez egy egyszerű rendszer, a formanyomtatvány beküldésétől számított következő hónap elsejétől már kisadózónak is számít az ember. És persze itt van még az adózás kérdése.

Arról már volt szó, hogy mit kell tenni, hogyha az ember átlépi a kiszabott határt a hónapos bevételeknél, azonban a mindenkit érintő adóval eddig nem foglalkoztunk. Katásként az ember választhat havi 25 vagy 50 ezer forintos, esetleg 75 ezer forintos extra adózást, természetesen attól függően, hogy mennyi bevétellel számol. Érdemes tehát jobban mérlegelni, hogy az embernek pontosan melyik adónagyság felel meg, illetve azt is érdemes átgondolni, hogy a katázás a legkedvezőbb dolog-e az ember számára, de akár ideiglenes megoldásként is lehet rá gondolni.