Menu Close

Barkács kisokos: a mennyezeti lámpa rögzítése

Mit tud egy mennyezeti lámpa?

A világítóeszközök és lámpák ma már sokkal többre hivatottak egyszerű fényforrásoknál: kiegészítők, amelyek kiemelik a térhatást, vagy érdekes kontrasztot képeznek. A fényerőtől és a fényintenzitástól függően különböző hangulatokat teremtenek. A mennyezeti lámpa típusok számtalan különböző kivitelben kaphatók. Feladatuk egy-egy helyiséget teljes egészében a lehető legjobban bevilágítani, ellenben pl. az asztali vagy állólámpákkal. Manapság már ritkán találkozunk olyan lakással, ahol egyetlen, a mennyezetről 100-as izzó, vagy lámpa világítja be az egész teret, ellenben egyre gyakoribbak a helyi megvilágítások pl. az étkezőasztal fölé függesztett lámpák csokra.

A megfelelő mennyezeti világítás kialakításának két alapvető eleme van. Az egyik maga a mennyezet. Annak az anyaga és szerkezete. A másik pedig az ehhez igazodó tervezés. Nem elég a remek ötlet, a legszebb lámpatest, ha az elhelyezése és a felszerelése nem sikerül. A mennyezeti rögzítés terhelhetőségét eleve behatárolja a födém anyaga, építési módja. Nem minden mennyezet alkalmas a nagy teherbírásra, és ha ezt nem vesszük figyelembe, akkor potenciális veszélynek tesszük ki a háztartás tagjait és az odaérkező vendégeket.

A mennyezeti lámpa rögzítése a betonfödémhez

A hagyományos betonfödémnek az egyik előnye az. hogy gyakorlatilag bármilyen mennyezeti lámpa felszerelhető rá. Ez a fajta mennyezet ugyanis jól bírja a terhelést, ezért leginkább csak a belmagasságtól függ, hogy milyen stílusú függeszték kerül fel. Kivételeket talán egyedül a beépített lámpák képeznek, mert a felszerelésük bontással, fúrással-faragással jár, amit megnehezít a masszív anyag.

A klasszikus kedvenc, csillár rögzítése történhet egy úgynevezett rögzítőhuzal segítségével vagy szerelőhorog beépítésével. A nagyobb tömegű és méretű kialakítású lámpákat egy kereszt alakú tartóra vagy konzolokra helyezik el, s ennél fogva fogatják fel, melyhez gyakran speciális csavarokra is szükség van. Ezt a terhet egy gipszkarton álmennyezet nem tudná megtartani.

A mennyezeti lámpa rögzítése a gipszkarton álmennyezethez

Ideális a beépített mennyezeti lámpa és spotok rajongói számára, de ne feledjük, hogy a kevesebb néha több. Igazán nagy hatások egy-egy jól elrendezett világítótesttel érhetünk el, nem pedig akkor, ha beragyogtatjuk az egész helyiséget.

Mivel a gipszkarton könnyen alakítható, egy álmennyezet világítási rendszerének megtervezésekor jóformán csak a fantázia vagy a rászánt összeg szabhat határt a fantáziának. Két dolgot azonban mindenképp vegyünk figyelembe. A gipszkarton könnyen szerelhető ugyan, de a bontása és az átalakítás elég komoly felfordulással járhat. Ne hamarkodjuk el a döntéseket. Érdemes átgondolni, hogy a helyiségben hol és mekkora fényre lesz szükség, majd ennek megfelelően kiválasztani a beépített fényforrásokat. Ügyeljünk arra, is, hogy a lámpa gipszkartonra rögzítése során a megfelelő eszközöket használjuk.

A mennyezeti lámpa rögzítése a látható gerendázatba, lambériába

Az utóbbi időben divatos lett a látható gerenda. Ilyen helyiségek esetén különösen nehéz eldönteni, milyen világítótestet alkalmazzunk és azt a gerendára vagy a mennyezetre helyezzük-e inkább. Nagyon mutatós egy gerendára függesztett petróleum típusú lámpatest, de használhatunk mennyezeten elhelyezett több izzós, antik hatású spot lámpát is. Vegyük figyelembe a helyiség stílusát, mielőtt elhatározzuk magunkat egy-egy mennyezeti lámpa mellett.

Lambériával borított mennyezetnél (és egyéb falfelületeknél) tudnunk kell, hogy a natúr fa felületek elnyelik a fényt. Ilyen borítás esetén ne válaszunk, olyan lámpatípust, amelyik a mennyezetre vetíti fényt, mert az nem fog érvényesülni. Sokkal jobb megoldás, ha inkább lefelé irányítható spotokat, vagy nagyobb fényszórású mennyezeti lámpákat mellett döntünk. Itt is érdemes a mennyezeti lámpa súlyát és méretét is szem előtt tartani. Érdemes több helyen is szétnézni, milyen lehetőségeink vannak. A https://ledguru.hu/lampatestek-165/mennyezeti-lampa-166 széles választék áll rendelkezésünkre.

Mire lesz szükségünk a mennyezeti lámpa felszereléséhez?

Egy létrára, ami elég magas ahhoz, hogy kényelmesen elérjük a mennyezetet, és elég stabil ahhoz, hogy ne legyen veszélyes ránk nézve. Mielőtt munkához látunk, kapcsoljuk le a biztosítékokat is. Csak megfelelő védőfelszereléssel (pl. védőkesztyű, száraz műanyag talpú lábbeli), és jó szigetelésű szerszámokkal dolgozzunk. Feszültségmérővel, fáziskémlelővel ellenőrizzük az áramkörökben a feszültség jelenlétét. A 230V-os feszültség halálos kimenetelű balesetet is okozhat! Lehet, hogy a mennyezeti lámpákhoz szükséges tartószerkezet vagy kampó, sorkapcsok, ezeket se felejtsük el beszerezni.

Mindenképp érdemes szakembert hívni a mennyezeti lámpa telepítéséhez, hiszen csak ő tudja hogyan lehet biztonságosan bekötni egy lámpát. Ha megnézünk egy videót arról, hogyan csináljuk, akkor még nem fogjuk teljesen érteni annak módját. Ha nem vagyunk elég körültekintők vagy alaposak, akkor akár a vezetékek szétégét is okozhatjuk.