Menu Close

Az autóklíma tisztításról

Az autóklíma tisztítás alapjai

Ha autóklíma tisztításról van szó, többfajta megoldást is bevethetünk. Legyen szó klímatisztító sprayről vagy ózonos klímatisztításról, az autóklíma tisztítás elvégzése létfontosságú feladat minden klímával rendelkező autó esetében. Fontos tehát tudnunk néhány dolgot: milyen veszélyeket rejt magában a tisztítatlan klíma, hogy milyen gyakran érdemes elvégezni a műveletet, hogy mindezt hol tegyük, és milyen előkészületekre lesz szükség hozzá. Ezekre a kérdésekre keressük a választ ebben a cikkben.

Ezért fontos az autóklíma tisztítás

Az autóklíma ideális hely a kórokozók számára. A folyamatos használat és a nyugvó állapot is remek hely a különböző gombák, baktérium, sőt bizonyos esetekben bogarak számára. A klíma belseje nem látható, az utasok és a vezető elől elzárt területet tartalmaz, ahol a kórokozók mellett a por is képes megülni. Mindezek réteget képezhetnek a klíma belsejében, és nem csak az egészségre lesz veszélyes az autó utastere, hanem a klíma meghibásodását is elősegítheti bizonyos esetekben. Egészségre káros hatás nem csak a betegséget hordozó kórokozók esetében lehet probléma, hanem sok érzékeny embernél allergiás reakciót is kiválthat. Éppen ezért a folyamatos és rendszeres tisztítása elengedhetetlen feladat minden kocsitulajdonos számára.

Hogyan végeztessük az autóklíma tisztítást?

Fontos, hogyha arra lehetőségünk van, mindenképpen bízzuk szakértő kezeire az autóklíma tisztítást. Nem olyan egyszerű feladat ez, mint gondolnánk. A pollenszűrők kivételével kezdődik, amelyet a klímatisztító spray követ, majd a motor beindításával a belső keringés segítségével és újbóli befújással folytatódik a folyamat. Újabb várakozás, szellőztetés után lesz kész a spayvel történő tisztítás, azonban ha ezt nem megfelelően csináljuk, a klímában könnyedén kár keletkezhet, amely a szakértői tisztítás költségénél jobban meg fogja terhelni a pénztárcánkat, úgyhogy érdemesebb abba fektetni a pénzünk. A sprayvel történő tisztítás pedig nem is minden esetben elegendő, és ilyenkor főleg az allergiások számára még veszélyes elemek maradhatnak, azok esetleg túlélhetik a folyamatot. Ha biztosra szeretne menni az ember, akkor egy kétlépcsős autóklíma tisztítás javasolt az otthoni próbálkozás helyett. Ez nagyjából egy órát vesz igénybe, és már vihetjük is a tiszta, fertőtlenített klímával rendelkező autónkat. A kétlépéses tisztítás második lépése egy ózonos tisztítás, ami a kórokozók 99%-át képes elpusztítani, és nem csak a klímát fertőtleníti, hanem az utasteret is. Hogy ez miért fontos? A klíma használata során a szerkezetben élő nem szívesen látott vendégek kijutnak a belső tér, az utastér levegőjébe, majd a légáramlás következtében megülnek az ottani felületeken. Így szinte teljesen biztos, hogy mind a lábtörlőkön, mind az üléseken megtalálhatók. Az ózonos tisztítás azonban a teljes légfelületet fertőtleníti, nem hagyva lehetőséget ezeknek a kórokozóknak a tovább szaporodására és elterjedésére, ezért ha arra lehetőségünk van, akkor ezt a tisztítási módot válasszuk. Ha biztosra akarunk menni, mindezt egy megbízható cégnél tesszük, erre az alábbi oldalon megtalálható Cool-Mobilt ajánlom: https://cool-mobil.hu/klimatisztitas-fertotlenites/.

Allergiásoknak a legbiztosabb megoldás: az ultrahangos autóklíma tisztítás

Ha minden zugot érintő megoldásra van szükségünk a tisztításnál, mert a legkisebb kórokozó is erősebb vagy kellemetlen allergiás reakciót vált ki az autót használó valamelyik személy esetében, akkor az ultrahangos tisztításra lesz szükség, mivel az a legkisebb zugokba is eljut, így nem marad az utastér levegőjében és a felületeken sem allergén anyag.

Az autóklíma tisztítás csak egyike az autón elvégzendő munkálatoknak

Ha már az autóklíma tisztítás gondolata felmerült, biztos átfutott néhány ember fején, hogy még mi másra lehet szükség egy autónál ezen kívül. Mindannyian ismerjük már a napi első elindulás előtti ellenőrzéseket: a lámpák, a fék, a rendszám és a keréknyomás vizsgálatai ezek. Fontos azonban az olajszint, a benzin rendszeres vizsgálata is. Ha az autóklímát éppen nem is használjuk hetekig, próbáljuk meg legalább néhány naponta, hogy rendesen működik-e. A klíma tisztítása ugyanis csak akkor végezhető el, hogyha az működőképes. Ezen kívül fontos az is, hogy ne feledkezzen el az ember kötelezően elvégzendő vizsgálatokról. Közúti ellenőrzés esetén ezek elvégzéséről és lejáratáról szóló igazolásokat kérhet a rendőr, elhalasztásuk pedig komoly pénzbeli büntetéssel jár, és büntetőpontokat is szerezhetünk miattuk. Nem csak az ellenőrzések miatt fontosak azonban ezek az iratok, hanem saját magunk számára is. Az ember életében a legfontosabb a testi és lelki egészsége, egy veszélyes autóval való közlekedés pedig nem csak a vezető és az utasok közvetlen testi épségét veszélyeztetjük, hanem a forgalomban résztvevőkét is, ezért vannak a szigorú szabályozások az ügyben, melyek az utak biztonságossá tételét szolgálják. Ez nem hátrány tehát, hanem ha úgy vesszük, éppen hogy előny.