Menu Close

A bojler működése

 Micsoda valójában a bojler?

 A bojlert elsősorban vízmelegítésre használjuk. Feladata, hogy egy adott előre meghatározott mennyiségű vizet felmelegítsen, illetve melegen tartson, e folyvást ne a jéghideg vízbe kelljen zuhanyoznunk, hanem már előre felmelegített vízzel fürödhessünk. Ezekből is többféle fajta és működésű létezik, s a különböző típusú bojlerek mind változatos módszerekkel fűtenek. Bizonyos típusúak olyanok, amelyek fölgázzal működnek, továbbá létezik olyan típusú is, amely propánt, fűtőolajt vagy éppenséggel elektromosságot használ a víz melegítése érdekében. Mára már találkozhatunk olyasfajta bojlerrel is, amely modernebb technológiával működtek, vagyis hőszivattyús megoldással, vagy ami számomra még ennél is megdöbbentőbb volt, hogy létezik olyan bojler is, amely napenergiával működik. Fontos tudni, hogy alapjáraton két altípusra osztjuk a bojlereket működésük szerint.

  • vízmelegítő rendszer szerint – átfolyó rendszerű és zárt rendszerű
  • bennük levő nyomás szerint – nyitott rendszerű és zárt rendszerű

Közismert nevén a hagyományos a legtöbbünk által jól ismert bojlert villany bojlernek nevezzük.

Az elektromos bojler előnyei és hátrányai

Annak ellenére, hogy én rossz tapasztalatokból kiindulva nem igazán szívlelem a bojler használatát – nagyon kellemetlen pillanatokat tud okozni, ha hirtelen csak, elfogy a meleg víz – mégiscsak látom az előnyeit is. Hiszen sokkal energiatakarékosabb, már csak azért is, mivel az ember tudva, hogy egyszer elfogy, a meleg víz tízszer átgondolja, hogy egy órát zuhanyozik e vagy sem illetve az sem hátrány, hogy miután szabályozhatjuk, hogy mennyire melegítse fel az adott mennyiségű vizet még sokkal takarékosabbak is tudunk lenni. Ez pedig spórolás szempontjából rendkívül nagy segítséget tud jelenteni.

  Továbbá miután a bojlereket általában a csapok közelében helyezik el abszolút minimalizálható a hő veszteség és ezáltal a készülék élettartalma is jelentősen fenntarthatóbb.

 Ellenben olyan felmerülő gondokkal is találkoztam, miszerint a víz a fém és az elektromosság együttes reakciója bizony problémákat okoz.

 Az egyik legismertebb ilyen jelenség a korrózió, mely során kilyukadhat a tartály továbbá megint csak igen gyakran felmerülő probléma a vízkő képződés.

Mégis mindent összevetve úgy gondolom mind energiatakarékosság, mind spórolás szempontjából sokkal jobb alternatíva a villany bojler használata, mint mondjuk a határtalan mennyiségű víz fogyasztása egy havi magas összeg ellenében, hiszen ezt a leggyakrabban nem is igazán lehet kihasználni.

Bojlert vagy ne?

Őszintén szólva számomra továbbra is idegen a bojler használata, egyrészt kényelmi szempontból, mivel én egészen elképesztő mennyiségű vizet vagyok képes elhasználni fürdésre, tisztálkodásra, mosogatásra, mosásra és még hosszan sorolhatnám a nap folyamán. Ezáltal nem igazán érzem úgy, hogy produktív lenne számomra a bojler használata. Másrészt esztétikai szempontból sem igazán vagyok kibékülve a bojlerrel, de be kell, valljam, hogy a Ventil online katalógusában már egészen impozáns darabokat is találtam, amelyeket be is linkelnék, hátha valaki hozzám hasonlóan a minőség mellett az esztétikára is menne https://www.ventil.hu/bojler-vizmelegito?first=true&v=kejagk. Bár valóban nem az én világom a bojler még is szükséges belátnom, hogy alapvetően egy nagyon gazdaságos megoldásnak bizonyul.

A bojler legmegfelelőbb kiválasztása?

Egy alapvetően nem közismert tényre szeretném felhívni a figyelmet, ami nekem teljesen új információ volt és jelentősen meghatározza a bojler kiválasztását, ugyanis nem minden bojler kompatibilis az adott elektromos hálózattal, erre pedig mindenképpen érdemes figyelni, ahogy egyúttal arra is, hogy milyen mennyiségű meleg víz igényekkel rendelkezünk, hiszen eszerint célszerű választani bojlert. Továbbá át kell gondolnunk azt is, hogy a lakás/ ház hány pontján lesz szükségünk bojlerre, hiszen ha több ponton szükséges a használata, akkor érdemesebb több kisebb eszközre beruházni és nem egy nagyra, mivel így el tudjuk osztani az energiát kisebb egységekre, egy nagy használata esetén pedig, miután csak azt használjuk hamar el fog fogyni a meleg víz. A felmérések szerint egy átlagos 4 fős család általában olyan nyolcvan, százhúsz literes bojlert használ és ez egy kompromisszum kész családban abszolút kielégíti az igényeket. Továbbá a tanácsok szerint mindenképpen érdemes az álló verziót vásárolni és nem a fekvőt kivéve, ha nagyon helyszűkében vagyunk és csak a kisebb verzió fér el. Továbbá én biztosan megfontolnám ezeket az újszerű, „okos bojlereket” is. Hiszen már LCD kijelzőtől kezdve mindenféle extra funkciókkal felszerelt alternatívát lehet vásárolni.

Az efféle okos megoldásoknak az egyik legnagyobb előnye számomra nagyon szimpatikus: spórolhatunk vele. Persze nagyobb beruházás az elején, ugyanakkor az, hogy programozható és ezért nem kell nyomatni a készüléket, mégis meleg víz vár otthon, hosszútávon igen sokat jelenthet a rezsi tekintetében. Nekem ez már csak azért is szimpi, mert kedves ugyan a szomszédunk, de minden egyes alkalommal, ha elutazunk, szépen megkérni, hogy egy nappal előbb menjen át és kapcsolja be a bojlert, mert oké, hogy napokig semmi értelme nem volt melegíteni a vizet, de érkezésünk napján már azért valszeg zuhanyoznánk. Ehelyett most beprogramozzuk és kész. EZ pedig szerintem igazán praktikus.