Menu Close

Röviden a szemüveg készítésről

A szemüveg készítés előtti idők

Talán elsőre azt gondolhatnánk, hogy a szemüveg készítés egyszerű és régen megoldott dolog a világban, de valójában hosszú-hosszú éveken keresztül megoldatlan problémának számított. Érdekes végignézni, milyen változásokon ment keresztül a szemüveg, illetve a szemüveg készítés folyamata, mire eljutott a mai modern technológia szintjére.

A szemüveg minden idők egyik leghasznosabb találmánya, így nem csoda, hogy feltalálása óta az emberiség nyughatatlanul dolgozik a szemüveg készítés tudományának tökéletesítésén. A kezdeti időkben a látásproblémákkal küzdő emberek semmilyen segítségre nem támaszkodhattak sem a közeli tárgyak, sem a távoli objektumok könnyebb azonosításában.

A különböző mértékben látássérült emberek nem tudtak részt venni a társadalom napi szintű működésében, és a mai viszonylatainkkal szemben, ahol általában csak az extrém látási nehézség jelent komoly akadályt, akkoriban már enyhe szembetegséggel is problémákba ütközhettek az olyan egyszerű tevékenységek is, mint az olvasás, vagy a tanulás.

Az első segédeszköz, amit a látás javítására használtak, még nem tartozott szorosan bele a szemüveg készítés történetébe, inkább a nagyító elődjének lehetett nevezni. Időszámításunk szerint 1000 környékén vetette fel egy arab csillagász, hogy a csiszolt lencsék, amiknek a nagyító hatását akkorra már ismerték, a látásproblémákkal küzdők nehézségeire is megoldást jelenthetnek.

Ebből kiindulva a 13. században olasz szerzetesek már koncepciózusan használták ezeket a félgömb lencséket, amiket kvarcból, illetve hegyikristályból készítettek. Az ő tevékenységük fejlődésében kulcsfontosságú szerepet töltött be az így készített nagyító-szerű lencse, hiszen az idősebb szerzetesek munkáját és tanulását/tanítását jelentősen megkönnyítette a mindennapi életük során.

A szemüveg készítés kezdetei

Az első szemüvegeket a 13. században készítették el, ekkor még kizárólag az olasz Murano szigetén alkottak ilyen szerkezeteket, hiszen a domború lencsék csiszolásának művészetét egyedül a muranói üvegművesek ismerték. A domború lencséket aztán fakeretbe helyezték, amihez kétoldalt nyelet is rögzítettek, így született meg a mai szemüveg legelső őse.

Ez a technika akkoriban kizárólagosan a muranói üvegművesek tudása és kiváltsága volt, de idővel nem voltak képesek maguk között tartani a szemüveg készítés eljárásának titkát, és végül elterjedt a technológia a csoportjukon kívüli üvegkészítő mesterek között is. Ennek szabályozására azt a rendeletet hozták, hogy csak azok gyárthattak szemüveghez való domború lencsét, akik mindenben a muranói mesterek módszereit követték. Így jutott el a szemüveg végül Németországba, és onnan egész Európába is.

Szemüveg készítés az elmúlt kétszáz évben

A technológiát évszázadokon keresztül fejlesztették, mire a 18. század elejére kialakult a mai modern kori szemüveg elődje, ami már rendelkezett fülre illeszkedő szárakkal, illetve az orrnyeregre támaszkodó orr-résszel is. Ekkoriban még úgy próbálták a szemüvegeket a helyükön tartani, hogy a szár vége a fülek körül elcsavarodott, így megakadályozva, hogy a szemüveg lecsúszhasson viselője orrán.

Az első ilyen szemüvegeket Angliában árulták, de ugyanebben az időben Amerikában is foglalkoztak már szemüveg készítéssel. Bár itt a mesterség valamivel később alakult ki, mint Angliában, azonban Amerikában készítették az első bifokális lencsét, egészen pontosan Benjamin Franklinnek. Ezeket a szemüvegeket a mai napig Franklin szemüvegeknek is szokás nevezni.

A 19. század második felére véglegessé vált a mai modern szemüvegek kialakítása. Az elmúlt több, mint másfél évszázad alatt inkább a kényelmes hordhatóságot igyekeztek fejleszteni, mint a lencsék alapvető megmunkálását, vagy készítésének technikáját.

Az 1900-as évek elejére nagyjából kialakult az a szemüvegkeret-koncepció, ami a leginkább illeszkedett a viselő igényeihez, és legmagasabb szinten szolgálta a kényelmét. Megjelentek az orrnyeregre helyezett tappancsok, illetve idővel felváltották a lekunkorodó szárvéget a mai ergonomikusabb kialakítású elemek, olyanok, mint amiket a https://eoptika.hu/optika/szemuveg-keszites.html weboldalon is találunk.

Szemüveg készítés napjainkban

Mivel a formán és a keret kialakításán már nem sokat lehetett fejleszteni, így az 1900-as években jórészt azzal kísérleteztek, hogy a lencsék használhatóságát a lehető legtökéletesebb szintre fejlesszék. A szemüveg készítés ekkorra már egy teljesen önálló iparággá nőtte ki magát, hatalmas cégek alakultak, amik kizárólag lencsegyártással és szemüvegkeretek tervezésével foglalkoztak.

Ma már ott tart a tudomány, hogy a korábbi látásjavító szemüvegek mellett különböző problémákra és célokra szánt lencsék gyártása is előtérbe helyeződött. A Benjamin Franklinnek gyártott bifokális lencse utódjaként megszülettek a progresszív lencsék, illetve megjelent a vezetéshez, vagy kifejezetten számítógépes tevékenységhez tervezett szemüveg készítése is.

Ezek után láthatjuk tehát, milyen hihetetlen változásokon ment keresztül a szemüveg készítés technológiája a történelem során, és megérthetjük, miért fontos, hogy bármilyen látásjavító segédeszközzel kapcsolatban mindenképpen szakemberhez forduljunk.